Geen widgets gevonden in de zijbalk

Een 41-jarige man uit Etten-Leur is opgepakt omdat hij de sancties tegen Rusland zou hebben omzeild. Dat meldt de FIOD dinsdagochtend. Volgens de opsporingseenheid van de belastingdienst heeft de man computeronderdelen via landen zoals Kazachstan en Kirgizië naar Rusland geëxporteerd.
Het onderzoek startte na informatie van de douane. De verdachte heeft volgens de FIOD een eenmanszaak in Moerdijk die computeronderdelen exporteerde naar Rusland.

Uitwijklanden
Sinds dat land Oekraïne aan- en binnenviel, op 26 februari 2022, zijn er allerlei sancties van kracht. Sindsdien zou de man daadwerkelijk veel minder zijn gaan exporteren naar Rusland, maar nam de verkoop aan klanten in Kazachstan, Kirgizië, Mongolië, Oezbekistan, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten juist sterk toe.
Het onderzoeksteam denkt dat de verdachte via deze zogenoemde uitwijklanden goederen exporteerde, die daarna alsnog in Rusland terechtkwamen.

Magazijnvoorraad
De man werd vorige week dinsdag al aangehouden, maar wordt nu pas gemeld door de FIOD. In de tussentijd heeft de rechter-commissaris besloten dat de man twee weken in de cel moet blijven.
Tijdens de inval is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie. Ook is de magazijnvoorraad van de man meegenomen.

Bron: Joris van Duin